Povestea noastra
Grădiniţa cu Program Prelungit Nr.35 …simplu, fără vreo denumire semnificativă, înglobând însă căldura, fericirea, bunătatea, iubirea şi bucuria într-un spaţiu organizat, o grădiniţă aflată într-o continuă schimbare şi evoluţie, care se bucură de o prestanţă foarte bună, datorită generaţiilor de copii care au trecut pragul ei şi care au dobândit o educaţie aleasă, un comportament decent şi rezultate deosebite în activitatea şcolară de mai târziu.
Graţie unui colectiv didactic competent, în mare majoritate educatoare/profesori pentru învăţământul preşcolar tinere, calificate, preocupate de aplicarea unor metode moderne, inovative de instruire şi educare, copiii se bucură aici de un sistem educativ de cea mai bună calitate, având asigurat un ambient deosebit de plăcut, o bază didactică materială bună şi o generoasă curte pentru joacă, frumos amenajată.
Întregul personal al grădiniţei îşi desfăşoară activitatea cu multă responsabilitate şi dăruire făcând tot ceea ce este necesar pentru ca toţi copiii înscrişi în această grădiniţă să fie dornici de a veni şi a desfăşura activităţi atractive, diversificate şi astfel să se pună bazele unei educaţii de calitate.
Scurt istoric:
Unitatea funcţionează în clădirea situată pe str. Maramureş nr. 27 din octombrie 1970, până la acea dată imobilul având destinaţia de casă de oaspeţi a Partidului Comunist Român. Grădiniţa şi-a deschis porţile într-o clădire amenajată în mare parte cu mobilier preluat de la alte unităţi sub formă de transfer și până la momentul actual întreg mobilierul a fost schimbat cu unul nou.
Din data de 01.09.1992, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 35, Ploieşti a fost preluată de sub tutela adminstrativă a Direcţiei Judeţene de Poştă şi Telecomunicaţii de către Inspectoratul Şcolar al Judeţului Prahova şi Consiliul Local Ploieşti, care s-au implicat vizibil şi substanţial prin lucrări de reparaţii, investiţii şi dotări, toate acestea conducând la o bună conservare a construcţiei.
În perioada 1992-2020, cu fonduri alocate de autoritatea locală au fost realizate lucrări care şi-au adus aportul la menţinerea stării şi aspectului unităţii: refacerea faţadei, lucrări de verificare şi reparaţie a instalaţiilor sanitare, de apă şi gaze, înlocuirea ferestrelor, placări cu faianţă şi gresie, recompartimentarea blocului alimentar pentru realizarea circuitelor funcţionale, refacerea sobelor şi montarea de dispozitive automate de reglare şi menţinere a flăcării pentru crearea unui mediu ambiental plăcut copiilor, s-a realizat racordarea unităţii la 380V, s-a pus parchet, s-au înlocuit galeriile şi perdelele în întreaga unitate, s-a confecţionat şi montat un tobogan din inox.
Ȋn prezent, având în vedere contextul pandemic, au fost achiziționate 9 laptopuri, 3 camere web şi conexiune rapida la internet pentru buna desfășurare a activităților online, iar pentru desfăşurarea activităţilor in format fizic în condiţii de siguranţă au fost achiziționate dispensere pe senzori și materiale (măști, mănuși, dezinfectanți etc.) şi marcaje autocolante. Prin Comitetele de părinţi ale grupelor s-au făcut donații de mobilier individualizat: mese, scăunele şi pătuțuri.
În urma participării instituției în anul şcolar 2020 – 2021 la Proiectul național „Citește-mi 100 de povești”, organizat de asociația Ovidiu.Ro, unitatea a fost declarată Grădiniță Bibliotecă și a primit un număr considerabil de cărți cu poveşti pentru preșcolari destinate lecturii şi care au reprezentat dotarea iniţială a Insulei de lectură a grădiniţei.
În vara anului 2021 unitatea a câștigat concursul de proiecte organizat de Fondul pentru un viitor mai bun în comunități – Ploiești, finanțat de LIDL România, coordonat de Federația Fundațiile Comunitare România și implementat la Ploiești de Fundația comunitară Prahova, cu proiectul „ The 4C (creativity, critical thinking, colaboration, comunication) a new way for children to explore the world”. Finantarea impresionantă în valoare de 92.250 lei ne-a oferit posibilitatea de a reamenaja curtea grădiniţei cu:
- Foişorul „Micii exploratori” – spaţiu inedit pentru cunoaştere,
- Terenul de sport ( fotbal / baschet) – energie şi mişcare,
- Aleea senzorială – un adevărat răsfăţ al simţurilor,
- Sera „Paradisul Verde” – oaza de conectare cu natura,
- Jocurile Playform – culoare şi voie bună:
- Terasa „Artă şi Imaginaţie” – locul unde visurile prind contur,
- Nisiparul – zona proiectelor îndrăzneţe.
Grădiniţa este renumită în judeţ pentru buna pregătire a copiilor pentru şcoală. Cadrele didactice, prin rezultatele obţinute ca urmare a procesului instructiv-educativ, a seriozităţii şi a profesionalismului de care au dat dovadă pe parcursul acestor ani, au reuşit să-şi apropie părinţii copiilor, formând o adevărată familie, iar grădiniţa a devenit astfel cea de-a doua casă a tuturor, în care fiecare a investit financiar şi sentimental.
Comitetele de părinţi s-au implicat în buna desfăşurare a activităţilor prin sponsorizări şi prin lucrări efective: s-a realizat o extindere a unui grup sanitar, s-a achiziţionat mobilier nou şi modern, computere performante și aparatură audio-video, s-au montat uscătoare de mâini şi aparate de climatizare şi încălzire a apei menajere la grupurile sanitare ale copiilor.
Personalul este compus din şase cadre didactice calificate, cu multă experienţă și dăruire pentru cei mici, un administrator, două cadre sanitare, un bucătar, un ajutor de bucătar, trei îngrijitoare și un mecanic. Datorită amplasării în zona centrală a oraşului, a renumelui bun creat, solicitările de înscriere depăşesc anual planul de şcolarizare (20 copii/grupă), grădiniţa funcţionând cu 77 copii la trei grupe.